Od čeho se odvíjí cena kapel či muzikantů? Za co doopravdy platíte?

Peníze umělcům

Objednáváte hudebníka, kapelu, DJ, umělce a zdá se vám cena příliš přehnaná? Za co si myslíte, že platíte? Jde i o věci, které by vás třeba ani nenapadly.

V první řadě je to samozřejmě čas umělce. Ten ovšem nemůže být počítán od doby začátku produkce, do jejího konce.
Je potřeba zahrnout také dobu, kdy kapela či muzikant balí a snáší své drahé vybavení do aut a dopravuje se někdy i hodiny za zákazníkem. Dále dlouhá příprava kabeláže, ozvučení a dalšího nutného ke startu produkce.
Od této doby počítejme například 4 hodiny vystoupení, které končí dejme tomu o půlnoci.
Pro zákazníka – objednavatele je toto konec spolupráce. Pro muzikanty ovšem zdaleka ne.

Kapela Aura balí své vybavení hodinu, nakládá do auta a opět jede například 2 hodiny do zkušebny. Riziko usnutí v tuto hodinu po vyčerpání sil a vlastní zkušenosti s mikrospánkem nebudeme raději rozebírat…
Možná bych přeci jen zmínil moment, kdy mne vzbudil klavírista prudkým narovnáním volantu na dálnici při nemalé rychlosti. Byla to náhoda, že jsem ho vezl zcela poprvé v životě a nebyl jsem tak za volantem sám?
Proč to píši? Jde o opakující se riziko, s kterým musí umělec počítat. Proč ho tedy podstupovat za neodpovídající cenu?

Dále muzikanty čeká vykládání aparatury z aut a nošení do patra. Teprve potom můžou odejít do postelí, kde dohánejí svůj spánek do odpoledne, zatím co žena s dětmi je opět sama…

Vybavení a nástroje:
Ve vybavení kapely či Dj jsou sta tisíce. Ať jste bubeník, zpěvák, kytarista, či Dj, musíte investovat nemalé peníze do výkonné aparatury, kvalitních nástrojů, mikrofonů, osvětlení a podobně. O tom, že nakoupená technika nestárne a neodchází, si nebudeme dělat iluze.

Hodiny na přípravu:
David Fajmon z kapely Aura si platí online lekce od oceněného kytaristy se špičkovou technikou hry, Daryla Kellieho, který za kytarovou výuku bere £50, čili v přepočtu 1 400 Kč. Neustále tak posouvá svou techniku dále. Tyto zkušenosti a techniky aplikuje při živých hraních s kapelou Aura.

Celkově je třeba zamyslet se nad tím, že než muzikant vyleze na pódia, musí věnovat mnoho let intenzivnímu a nikdy nekončícímu rozvoji. Proto jsou v objednané hodině muzikanta nutně zahrnuty stovky hodin cvičení na nástroj v jeho minulosti. Tímto se liší od samohrajek, jak jsme již psali ve vtipném článku “Samohrajky vs. živá hudba

Sklad a zkušebna:
Kapela Aura platí za zkušebnu a uskladnění 2 000 Kč/měsíc, což rozhodně stojí za zohlednění ceny.

Náklady na dopravu:
Je třeba brát v potaz amortizaci vozidla a už jen jeho samotnou existenci. Většina hudebníků kupuje velká auta a dodávky jen kvůli hudbě a kapele. Nemůžou si tak logicky říci o 3 koruny za kilometr se slovy, že to je přeci to, co projedou.

Každý vlastník automobilu ví, kolik peněz jeho provoz ročně v průměru i včetně pojištění stojí. Nejedná se o zanedbatelné částky.
Dodávka kapely
Marketing a reklama:
V dnešní době, kdy si stovky či tisíce kapel platí reklamy, je pomalu nutnost držet s nimi krok, aby ste se také více zobrazovali novým zákazníkům. Kapela Aura za 10 let existence má již své stálé zákazníky, jako Benteler, Grupo Antolin a další, ale firmy samozřejmě nechtějí mít každý rok po dobu 10 let stejnou kapelu, a proto se musí muzikanti rozhlížet i po nových zákaznících a firmách.

Daně

Pracovní doba v kanceláři:
Tvorba smluv, kalkulace poptávek z celé republiky (cestovné). Odpovědi a komunikace se zákazníky, řešení jejich konkrétních požadavků, dotazů a předávání osobních zkušenoastí umělců, například při pořádání svatební párty, kde musí vše klapat, nehledě na počasí a jiné nástrahy.

MYSLÍTE SI STÁLE, ŽE PITÍ ZDARMA, PÁREK A „ZKUŠENOSTI“ JSOU SPRAVEDLIVOU ODMĚNOU? Také byste toto asi nenavrhli svému klempíři, optikovi, automechanikovi nebo elektrikáři že?

Po tom všem, co jsme si tu dnes přečetli, je nejhorší pohled, který se muzikantovi může naskytnout, právě prázdný parket.
Kapela bez lidí

Share:

Leave a Reply

Copyright 2018 - Kapela Aura